Nu de dagen weer een stuk donkerder zijn, zijn veel mensen op zoek naar nieuwe verlichting voor in huis. Omdat de meesten niet zitten te wachten op een ongezellige, kille verlichtingsbalk boven de eettafel kan het nog wel eens een uitdaging zijn om de juiste verlichting te kiezen. Wat vooral belangrijk is, is dat je rekening houdt met het lichteffect, de sterkte, de kleurtemperatuur en de keuze voor LED of halogeen. Niet alleen binnen is verlichting belangrijk, maar ook bijvoorbeeld in de tuin of naast de deur. Hier lees je meer over verlichting waarmee jouw keuze een stuk makkelijker wordt.

Lichtsoorten

Voordat je op zoek gaat naar nieuwe verlichting is het belangrijk dat je bedenkt naar welke lichtsoort je nu eigenlijk op zoek bent. Er zijn vijf lichtsoorten te onderscheiden: basisverlichting, sfeerverlichting, functionele verlichting, gerichte verlichting en decoratieve verlichting. Basisverlichting is puur om je weg in huis te vinden, de verlichting die je als eerst aanzet wanneer je een ruimte binnenloopt. Sfeerverlichting is eigenlijk een aanvulling op de basisverlichting, vaak een wandlamp, vloerlamp of tafellamp. Bij functionele verlichting kun je denken aan een leeslamp of bureaulamp, gerichte verlichting verlicht een specifieke plek of licht een bepaald object uit. Decoratieve verlichting is uiteraard puur ter decoratie, zoals een lichtsnoer of kerstverlichting.

Kleurtemperatuur

De kleurtemperatuur van een lichtbron verwijst naar de kleur van het licht dat uitgestoten wordt. Is het je bijvoorbeeld wel eens opgevallen dat de kleur van het licht in de keuken vaak anders is dan die in de woonkamer? Dat komt doordat deze verlichting vaak een andere kleurtemperatuur heeft. De kleurtemperatuur wordt uitgedrukt in Kelvin, afgekort K, op een schaal van 1.000 tot 12.000. Hoe hoger de Kelvin, hoe witter en koeler het licht. Kleurtemperatuur is erg belangrijk omdat het de sfeer van de hele ruimte beïnvloedt.

LED

Tegenwoordig zie je steeds meer led-verlichting op de markt. Dit is een populair alternatief voor de traditionele gloeilamp die we liever zien verdwijnen, naast de halogeen verlichting. LED is over het algemeen zo’n 80% zuiniger dan de gloeilamp omdat dit een elektronische lichtbron is, terwijl een gloeilamp gebruik maakt van verbranding. LED is laag in energieverbruik, gaat zeer lang mee, is schokbestendig en kun je onbeperkt aan- en uitschakelen. Echter zijn niet alle LED-lichtbronnen dimbaar. Omdat de technologie rondom LED razendsnel gaat, zijn er steeds meer varianten van LED, bijvoorbeeld een led verlichting strip. Dit is een flexibel snoer met LED lampjes erop gesoldeerd. Deze kun je gebruiken voor bijvoorbeeld langs traptreden, in kasten en achter de bank.