Bijna iedereen weet wat een makelaar is, maar lang niet iedereen weet wat een makelaar allemaal doet. Een makelaar kan je altijd helpen om je huis te verkopen en vraagt hiervoor dan ook een bepaald percentage courtage. De makelaar zorgt ervoor dat je een mooie presentatie van je huis op Funda krijgt en dat hier mooie foto’s op staan zodat je huis zo snel mogelijk wordt verkocht. Let er echter wel op dat je altijd met een NVM makelaar zaken doet. Dit zijn makelaars die alle opleidingen en cursussen voldoen.

Een makelaar die je helpt met het kopen van een huis

Naast het verkopen van je huis kan een makelaar je ook heel goed helpen met het kopen van een huis. Hun kennen de markt heel erg goed en weten waar je als koper allemaal op moet letten. Zijn er geen verborgen gebreken, is het wel een fijne buurt en betaal ik als onzekere kopen niet te veel geld voor dit huis? Allemaal vragen waar een aankoopmakelaar je antwoord op kan geven. Het in de hand nemen van een aankoopmakelaar is niet goedkoop maar betaald zich in bijna alle gevallen meer dan voldoende terug.

Het laten taxeren van huizen
Veel makelaars hebben ook de kennis, papieren en certificaten om een huis te laten taxeren. Je laat je huis taxeren wanneer je deze bijvoorbeeld zelfstandig wilt verkopen of wanneer je net een flinke verbouwing hebt gedaan. Let er bij het kiezen van een taxateur wel op dat deze is gekwalificeerd en is aangesloten bij het Nederlands Register Vastgoed Taxateur. Want zonder deze kwalificaties is een taxatierapport voor een verzekeringspartij of andere instelling namelijk waardeloos.

Hypotheekadvies

Sommige makelaars kunnen je ook een eerste stap op weg helpen met een hypotheek. Ze leggen je dan de basisprincipes tussen de verschillende hypotheken uit. Als je echter concretere informatie en stappen wilt ondernemen dan is het verstandig om een afspraak te maken met een hypotheekadviseur.