Sta jij op het punt om te investeren in een eigen woning? Dan is het vanzelfsprekend dat je geen risico’s zal willen nemen. Vastgoed kopen gaat in de praktijk altijd gepaard met een stevig prijskaartje en dan willen mensen uiteraard waar krijgen voor hun geld. In eerste instantie moet een woning er goed uitzien, maar het is mogelijk dat er zich hier en daar bepaalde vormen van onzichtbare schade bevinden. Deze onzichtbare schade mag dan misschien met het blote oog niet zichtbaar zijn, dat neemt niet weg dat ze een significante impact kan hebben op de waarde van het pand in kwestie. Door het laten opstellen van een bouwkundig rapport kan je op een efficiënte manier achterhalen van welke mogelijke schade er precies sprake kan zijn in de woning. Zo voorkom je vervelende verrassingen.

             Hoe ontstaat een bouwkundig rapport?

Het wordt in de praktijk zeer sterk aangeraden om voordat je overgaat tot het kopen van een huis een bouwkundige keuring uit te laten voeren. Deze keuring is veel omvangrijker dan je in eerste instantie zou vermoeden. In principe heeft ze dan ook betrekking tot twee verschillende zaken die worden uitgevoerd. Het gaat hierbij concreet om de volgende:

  • Er wordt onderzocht of er eventueel sprake is van onzichtbare schade;
  • Er wordt bekeken of er achterstallig onderhoud is of niet;

Op basis van de controles die op bovenstaand vlak gebeuren zal er uiteindelijk een bouwkundig rapport worden opgemaakt. Uit dit rapport moet dus blijken wat de globale staat van de woning is en of je al dan niet nog rekening moet houden met mogelijks in eerste instantie onverwachte kosten die nog aangerekend kunnen worden. Dit zorgt ervoor dat je als potentiële koper pas echt een goed beeld krijgt van het pand dat je gaat kopen. Zonder rapport zou dat veel minder het geval zijn.

             Uit welke onderdelen bestaat het bouwkundig rapport inhoudelijk?

Bovenstaande brengt ons bij de tweede belangrijke vraag die veel mensen zich stellen met betrekking tot het bouwkundig rapport. Over welke inhoud beschikt zo’n rapport nu namelijk precies? Die inhoud is behoorlijk uitgebreid. Enkele zaken die je er zeker en vast in aan kan treffen zijn in ieder geval de volgende:

  1. Een samenvatting voor wat de kostenramingen betreft;
  2. Een overzicht van de bouwdelen die werden beoordeeld;
  3. Uitgebreide informatie over de vastgestelde gebreken;
  4. Een kostenraming voor de verschillende soorten kosten;
  5. De bijlage die dient voor de Nationale Hypotheek Garantie;

Wanneer je de kostenramingen bekijkt die deel uitmaken van het bouwkundig rapport zal je kunnen vaststellen dat er sprake is van verschillende soorten kosten die er in staan aangegeven. Het gaat hierbij dan concreet om de directe kosten, met andere woorden de kosten waar je meteen mee kan worden geconfronteerd, maar ook om de kosten die gelden voor de lange(re) termijn. De zogenaamde termijnkosten 5 jaar zijn hier het sprekende bewijs van. Tot slot worden ook de verbeterkosten in het bouwkundig rapport aangegeven.

             Het bouwkundig rapport is zeer belangrijk!

De informatie op deze pagina heeft duidelijk gemaakt dat de inhoud waar een bouwkundig rapport over beschikt in de praktijk echt zeer belangrijk is. Enkel en alleen wanneer je beschikt over deze informatie kan je namelijk vervelende verrassingen met betrekking tot de aankoop van je vastgoed voorkomen. Laat dus zeker altijd een bouwkundig rapport opstellen wanneer je er aan denkt om een woning aan te kopen. Zo kies je pas echt voor een optimale zekerheid.