Houten pallets zijn ongelooflijk nuttig om goederen efficiënt te vervoeren, ze veilig te houden en te beschermen. Sterker nog, ze zijn een bron van hout dat voor verschillende projecten kan worden hergebruikt. Van timmerlieden tot doe-het-zelvers, veel mensen zien het potentieel van houten palletprojecten voor het maken van allerlei objecten en zelfs stijlvolle meubels voor thuis.

Veelzijdig

Pallets kunnen op verschillende manieren worden aangepast voor houten palletprojecten. Ten eerste kunnen ze worden gebruikt zoals waar ze voor zijn: stapelen. Het is een goed idee om de pallets voor gebruik schoon te maken en ruwe plekken af te schuren voor een gladde afwerking. Gestapelde pallets kunnen een fantastische basis vormen voor een bank, vooral voor een terras in de open lucht. Waarschijnlijk kan je zelfs van pallets een terras maken. Gestapelde of gecombineerde pallets kunnen ook een goedkope basis voor een bed vormen.

Milieu

Het recyclen van pallets is ook goed voor het milieu. Het gebruik van houten pallets voor doe-het-zelfprojecten houdt ze uit de vuilnisbelt en betekent dat ze niet worden verbrand en dat er niet meer broeikasgassen vrijkomen die bijdragen aan de opwarming van de aarde of in lelijke stapels worden gedumpt en weg laten rotten. Het vinden van een andere toepassing voor pallets betekent dat het hout niet verspild wordt en een praktische functie blijft vervullen. Palletprojecten zijn een zeer milieuvriendelijke manier om nieuw meubilair te verkrijgen.

Verschillende afwerkingen

Als je de pallets uit elkaar trekt, dan heb je planken van hout die tot bijna alles kunnen worden verwerkt – van bedhoofden tot kisten, tafels, planken en stoelen. Houten pallets kunnen ook worden afgestemd op bijna elk interieur. Als het hout je bevalt zoals het is, dan kan alleen schuren al genoeg zijn. Pallets kunnen ook in elke gewenste kleur geschilderd worden met een glanzend of mat oppervlak. Nadat je de pallets uit elkaar hebt gehaald, is het nog makkelijker om ze te schilderen of te lakken voor een mooi resultaat.

Als je eenmaal hebt ervaren hoe veelzijdig pallets zijn, kan je echt creatief te werk gaan en delen van gestapelde pallets combineren met een palletplank om een bar of toonbank te creëren. Je kunt een tafel maken met een gebeitst plankoppervlak erop en dat combineren met poten van pallets die in een andere kleur zijn geverfd.