Makelaarhulst

Waarom is slaap zo belangrijk?

Waarom is slaap zo belangrijk?

Geplaatst op

Je hoort altijd dat je nachtrust het belangrijkste moment van de dag is, en dat je elke nacht zes tot acht uur slaap nodig hebt. Dit is waar, maar heb je je wel eens afgevraagd waarom dat zo is? Waarom is slaap zo belangrijk, en wat gebeurt er eigenlijk als je minder slaapt? Alles over het belang van slaap lees je hier.

Wat is slaap?

Om te begrijpen wat het belang van slaap is, is het goed om te beginnen bij de basis. Misschien denk je er niet zo over na, maar je bent ruim 30% van je leven aan het slapen. Dat is dus best wel wat. Slaap is een toestand waar je dagelijks in komt. In deze toestand maak je je klaar voor een nieuwe dag: je hersenen slaan alles op, je spieren ontspannen zich en je lichaam herstelt zich.

Te weinig slaap

Af en toe komt het voor dat je een nacht niet zo goed hebt geslapen. Dat kan iedereen gebeuren. Soms heeft dit een reden, en soms is er geen duidelijke reden te ontdekken. Eén nacht slecht slapen kan al de volgende gevolgen hebben:

  • Minder reactievermogen
  • Zwakker geheugen
  • Slechte concentratie
  • Weinig energie
  • Prikkelbaarheid

Wanneer je meerdere dagen achter elkaar slecht slaapt, worden deze gevolgen steeds erger. Wist je dat het record voor niet slapen staat op 264 uur? Dat is iets langer dan elf dagen. Dit ging zeker niet zonder gevolgen, als je kijkt naar het feit dat je na 24 uur al veel gevolgen merkt. Je overleeft het dan ook niet zonder slaap.

Tips om beter te slapen

Sommige mensen hebben er elke nacht moeite mee om in slaap te komen of om de hele nacht door te slapen. Dit is heel lastig, want het kan door verschillende dingen komen. Toch zijn er enkele dingen die bij kunnen dragen aan het verbeteren van je nachtrust. Ten eerste is het belangrijk om te slapen in een koele, donkere ruimte. Slaap op een comfortabel hoofdkussen en onder een 4 seizoenen dekbed. Stel jezelf twee uur voor het slapen gaan niet meer bloot aan schermen van laptops, smartphones of tablets. Gebruik etherische oliën om jezelf tot rust te laten komen. Eet en drink niks meer kort voordat je gaat slapen, en vermijd cafeïne in de avond.

Gerelateerde berichten

vloer,woonkamer

3 moderne vloeren voor in je nieuwe woning

De meeste mensen die een nieuwe woning betrekken, willen graag één en ander aanpassen. Of het nu gaat om een nieuwe kleur op de muren of een...

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden