Hoe kun je iemand een goed beeld geven van een locatie wanneer het niet mogelijk is om deze plek te bezoeken? Met een paar platte foto’s is het lastig om de sfeer van de locatie over te brengen, dat geldt ook zeker voor de context en omgeving. Met een virtual reality tour is het mogelijk om ieder plekje in de wereld te laten zien; de bodem van de oceaan of de oppervlakte van mars. Je kunt zelfs een virtuele rondleiding maken van gebouwen die alleen nog bestaan als 3D model in de computer. Een virtual tour maken kan op verschillende manieren, ze zijn ook geschikt voor een uiteenlopend scala aan toepassingen. Hoe virtual reality maken werkt leggen we uit op deze pagina.

 

Wat is een virtual reality tour?

Er zijn twee soorten virtuele rondleidingen; op basis van foto’s en met video.

 

  • Foto virtual tour maken: Door panorama foto’s als basis te gebruiken kun je een interactieve presentatie maken met “hotspots” waar de gebruiker op kan klikken om de omgeving te bekijken. Dit is te vergelijken met Google Street View.
  • Video virtuele reality maken: In dit geval worden 360 graden beelden vastgelegd met een speciale 360 camera die helemaal rondom de locatie kan vastleggen. Videobeelden laten beweging zien in het beeld, de camera kan zelf ook bewegen als een virtuele toerist.

 

Een VR bril is niet nodig om een virtual reality tour te bekijken, maar het maakt de ervaring wel beter. De meeste VR tours kunnen ook op een computermonitor worden weergegeven, met de muis kan er op optionele interactieve elementen geklikt worden. Met een smartphone of tablet is het vaak mogelijk om het 360 graden beeld te bekijken door het mobiele apparaat fysiek te draaien, deze ervaring komt al in de buurt van een VR bril.

 

Zo werkt een virtuele rondleiding maken

Bij een virtual tour maken is het uiteraard van belang dat je hoge kwaliteit beeldmateriaal verzameld. Dit kan op verschillende manieren:

 

  • Panorama foto’s maken met een speciale 360 graden fotocamera, het is ook mogelijk om stilstaande omgevingen vast te leggen met een serie normale foto’s.
  • Met een 360 graden videocamera kun je ook bewegende beelden vastleggen. De camera kan zelf ook bewegen, het is overigens wel een uitdaging om de filmer uit beeld te houden. De wijze van beweging moet op een gecontroleerde wijze worden uitgevoerd om de toeschouwer niet misselijk te maken tijdens de ervaring.
  • Voor locaties, objecten en onderwerpen die fysiek (nog) niet bestaan is het mogelijk om 3D beelden uit de computer te gebruiken. Deze beelden moeten in het juiste formaat worden geëxporteerd en verwerkt om in een virtual reality tour weer te geven.

 

Zelf een virtual reality tour maken

Hoewel het mogelijk is om zelf deze opnames te maken is dat niet in alle gevallen aan te raden. Standaard fotocamera’s en smartphones apps kunnen redelijk goede resultaten opleveren voor een klein beeldscherm, maar in een VR bril is de kwaliteit vaak niet voldoende voor professioneel gebruik. Dat geldt ook voor 360 graden opnames, naast de beperkte resolutie van betaalbare consumenten camera’s is het vastleggen van stabiele beelden ook een flinke uitdaging. En dat hebben we het nog niet eens gehad over de verdere verwerking van de beelden in een montage, of het publiceren van een app voor weergave op een VR bril.

 

Distributie van VR tours

In sommige gevallen zal de presentatie direct worden vertoond aan de persoon of groep waar de virtual reality tour voor gemaakt is. In andere gevallen wil je een zo groot mogelijk publiek aanspreken. Je kunt een virtual tour maken die op meerdere platformen werkt. Denk aan distributie via YouTube en Facebook, deze twee platformen ondersteunen standaard al 360 graden beelden, via Facebook kun je naast video ook panorama foto’s bekijken. Het is daarnaast ook mogelijk om een app te maken voor VR brillen, en deze te verspreiden via de standaard kanalen. Voor makelaars en reisagentschappen kan een lokaal te gebruiken applicatie het eenvoudiger maken om presentaties te laten zien aan klanten.

 

Virtual reality maken in de toekomst

Op dit moment kun je 360 graden foto- en videomateriaal vastleggen in hoge resolutie, in zowel 2D als in 3D. In de nabije toekomst zullen ook andere technologieën zoals “light field” opnames mogelijk zijn, dan kan de toeschouwer als het ware rondlopen in een vooraf opgenomen beeld. De kosten voor VR brillen worden steeds lager, terwijl de gebruiksvriendelijk alsmaar toeneemt. Het kan voor organisaties dus heel interessant zijn om een bibliotheek aan te leggen met goede VR tours.

Lees hier meer over het laten maken van virtuele tour: https://www.vr-expert.nl/zakelijk/virtuele-tour/