Makelaarhulst

Planten of tegels in de tuin? Ga voor een groene tuin

Planten of tegels in de tuin? Ga voor een groene tuin

Geplaatst op

Wanneer u een rondje door uw wijk loopt zal u iets opvallen.  Steeds meer voortuinen bestaan uitsluitend uit bestrating, eventueel versierd met wat bakken met kiezelsteentjes. Het strakke gazon en de mooie bloementuinen verdwijnen uit het straatbeeld. We kiezen steeds vaker voor een tuin met weinig onderhoud, maar verliezen onze band met de natuur. Het is niet alleen jammer voor het zicht, maar ook niet goed voor de natuur en uw directe omgeving. Kies daarom altijd voor een groene tuin, in dit blog leest u waarom.

Waarom kiezen mensen voor tegels in de tuin?

De groene sfeer van de voortuin wordt vervangen door een saaie en versteende tuin. Wanneer men verhuist willen ze graag een huis met tuin, want dat vinden ze belangrijk. Eenmaal verhuist naar hun droomhuis, trekken ze de wortels uit de grond en leggen ze bestrating op de plaats waar voorheen de vogels, vlinders en bloeiende planten nog voor leven zorgden. Hoeveel tuinen er jaarlijks versteend raken is niet bekend, omdat de voortuin geen onderdeel is van de openbare ruimte. Het is dus moeilijk om vast te stellen hoeveel tuinen exact het slachtoffer worden van de tegels.

Waarom zijn die tegels zo slecht?

De verstening van de tuin komt de biodiversiteit niet ten goede. Dieren en insecten worden gedwongen om wijken te verlaten. Maar er zijn steeds minder vluchtplaatsen beschikbaar. Bovendien zorgen de tegels ook voor hitte- en wateroverlast. Regenwater dat normaal gesproken door de groene tuinen werd opgevangen, eindigt nu in het riool. De riolering is hier echter niet op berekend, waardoor straten en tuinen blank komen te staan, met waterschade tot gevolg. Door de klimaatverandering wordt dit effect enkel maar versterkt; het regent vaker en harder. Ook de warmte blijft langer hangen boven de stenen, waardoor op warme zomerdagen hittestress in veel steden ontstaat.

Ga voor een groene tuin

Ja, het is makkelijker om een stenen tuin te onderhouden. Maar het verschil tussen een groene en grijze tuin is ook niet zo significant als velen denken. Het ligt er maar net aan hoe u de tuin inricht. In plaats van een lading tegels kunt u beter een haag van de levensboom Martin bestellen. Het levert u niet veel onderhoud op, maar wel een groene tuin waar u de buurt weer een beetje beter mee maakt.

Gerelateerde berichten

vloer,woonkamer

3 moderne vloeren voor in je nieuwe woning

De meeste mensen die een nieuwe woning betrekken, willen graag één en ander aanpassen. Of het nu gaat om een nieuwe kleur op de muren of een...

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden