Makelaarhulst

Hoe kan ik een raamdorpel vervangen?

raamdorpel

Hoe kan ik een raamdorpel vervangen?

Geplaatst op

Schade aan de vensterbank komt veel voor. Zelfs als het raam niet lekt, kost watercondensatie een tol op de raamdorpel. Het kan ervoor zorgen dat het gaat rotten, kromtrekken of barsten. Ook zonschade komt vaak voor. Zelfs de beste afwerkingsproducten beschermen de raamdorpel niet voor onbepaalde tijd, en de zon zal de raamdorpel verbleken of laten uitzetten en krimpen, waardoor deze slecht past, of de manier waarop het raam sluit of opent. Als je raamdorpel problemen geeft, kun je het binnen een uur verwijderen en vervangen.

Stappenplan raamdorpel vervangen

Stap 1: Open het venster. Plaats de punt van een mes tussen de raamdorpel en de dorpel. Afhankelijk van hoe de raamdorpel is geïnstalleerd, is er waarschijnlijk een stuk geprofileerd hout van 1/4 bij 1/2 inch rond de omtrek van de dorpel. Gebruik de punt van het gebruiksmes om een kit, verf of lijm te snijden die de rand aan de raamdorpel vasthoudt.

Stap 2: Steek de punt van een plamuurmes achter het plamuurmes onder de plamuur, aan beide zijden, aan de voorkant, aan de achterkant of waar de plamuur is geïnstalleerd. Wrik de lijst voorzichtig in stukken van de raamdorpel weg. Als ze hardnekkig zijn en niet loskomen, wrik ze er met een beitel af. Trek de spijkers met behulp van een diagonale tang uit de kniptang. Plaats ze in de juiste volgorde, zodat u ze weer in de juiste volgorde kunt plaatsen.

Stap 3: Tik op de punt van een platte balk onder de raamdorpel vanaf de bodem. Schroef de raamdorpel naar boven om de raamdorpel zo veel mogelijk los te maken. Plaats de punt van de raamdorpel achter de raamdorpel aan de bovenkant en wrik hem naar je lichaam toe. Als de schuifbalk niet past, gebruik dan een schroevendraaier. Wrik van beide kanten om de raamdorpel verder los te maken als de spijkers beginnen los te trekken.

Stap 4: Met een rubberen hamer van alle kanten op de raamdorpel slaan om de spijkers los te maken. Wanneer je je vingers onder de raamdorpel kunt krijgen, schommel het omhoog en omlaag en trek het vrij van de raamvleugel en kozijnen.

Stap 5: Schraap alle oude lijm, kit of vuil van de raamvleugel of het kozijn waar de raamdorpel is verwijderd. Trek eventueel achtergebleven spijkers eruit met behulp van de diagonale tang.

Stap 6: Meet en snijd een nieuwe raamdorpel met behulp van een stuk hout van dezelfde dikte als de oorspronkelijke dorpel. Gebruik een tafelzaag om de raamdorpel op dezelfde maat te zagen als de oude dorpel. Snijd nog geen inkepingen uit.

Stap 7: Plaats de nieuwe vensterbank op de plaats waar de oude vensterbank is losgekomen. Tik hem zo ver mogelijk naar achteren, met behulp van de rubberen hamer. Als hij stopt, gebruik je een potlood en een meetlint om de inkepingen te tekenen of te traceren die je nodig hebt.

Stap 8: Snijd de inkepingen in de raamdorpel met behulp van een decoupeerzaag. Tik op de dorpel. Snij of snijd de inkepingen zo nodig bij tot de raamdorpel strak op de vensterbank of het kozijn past.

Stap 9: Schuur de raamdorpel glad en rond de hoeken met een handblok en 100 schuurpapier. Werk de raamdorpel af met bestaand houtwerk of schilder de dorpel. Tik op de raamdorpel met de hamer.

Stap 10: Boor gaten door de boormachine rond de perimeter aan de bovenkant. Boor de gaten 3/4 inch van de rand, op een afstand van 4 centimeter van elkaar, met behulp van een accuboormachine en een 1/16-inch boor. Hoek de gaten naar beneden bij 30 graden. Plaats 2-inch spijkers in de gaten en rij ze in met behulp van een hamer. Plaats de nagels onder het oppervlak met behulp van een spijker.

Stap 11: Nagel de trimdelen weer in de volgorde waarin ze eraf kwamen, met behulp van 1-inch afwerkingsnagels. Stopverf alle gaten, met behulp van een bijpassend kleurpotlood.

Als je de raamdorpel niet kunt losmaken of loslaten, wat je ook doet, kun je de spijkers er misschien met de punt van een reciprozaag afknippen. Als dat niet lukt, kunt u de raamdorpel in de lengte doormidden knippen met behulp van een cirkelzaag en deze in stukken verwijderen.

Gerelateerde berichten

vloer,woonkamer

3 moderne vloeren voor in je nieuwe woning

De meeste mensen die een nieuwe woning betrekken, willen graag één en ander aanpassen. Of het nu gaat om een nieuwe kleur op de muren of een...

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden