Makelaarhulst

Het verschil tussen een gietvloer en beton

dekvloer

Het verschil tussen een gietvloer en beton

Geplaatst op

Gietvloer– en betonvloeren worden samengesteld uit dezelfde basisingrediënten, namelijk cement, water en aggregaten. Maar wat ze anders maakt is de grootte van de aggregaten, de cementkwaliteit, de mengconsistentie en natuurlijk hun beoogde toepassing of gebruik.

Samenstelling en mengverhouding

Beton heeft over het algemeen een grovere samenstelling dan een dekvloer. Beton in zijn eenvoudigste vorm een rotsachtige massa, die gevormd wordt door het verharden van cementpasta en aggregaten gemengd in een verhouding van 1 deel cement, 2 delen zand en 3 delen grove aggregaten, zoals grind. Voor de verschillende toepassingen en ruimtes kunnen de benodigde samenstellingen afwijken.

Een gietvloer is gemaakt van een dunne laag cementpasta met zand/fijne hulpstoffen, die op een betonnen vloerbodem of vloerverwarming wordt gelegd om te fungeren als een glad vlak egaliserend oppervlak voor de uiteindelijke afwerking van de vloer. Voor een gietvloer wordt over het algemeen een mengverhouding aangehouden van 1 deel cement en 3-5 delen zand (0-4mm gewassen scherpzand voor het egaliseren van dekvloeren). Ook deze verhoudingen wijken af per toepassing en ruimte.

Afwerking van beton en dekvloeren

Beton wordt gebruikt voor verschillende toepassingen in de bouw. Bijvoorbeeld voor wanden, pilaren en ondervloeren. Afhankelijk van toepassing van het beton kan het een scala aan afwerkingen krijgen, van grof tot extreem glad, afhankelijk van de bereiken resultaat en de verdere afwerking.

De gietvloer daarentegen wordt gebruikt om een gladde, vlakke ondergrond te creëren voor de uiteindelijke afwerking en is niet bedoeld om te worden gebruikt als laatste slijtlaag, hiervoor wordt vaak een laatste coating aangebracht.

Consistentie van het mengsel

Kijkend naar de consistentie: beton wordt gemengd tot een nattere substantie, terwijl de dekvloer een halfdroge, niet-kruimelige structuur moet hebben. Omdat het een natter mengsel is, wordt beton meestal gestort met behulp van vlotters of zuigerpompen, terwijl de halfdroge dekvloeren worden geïnstalleerd met behulp van pneumatische pompen of betonmixers.  Bepaalde dekvloeren die een anhydrietbasis gebruiken in plaats van cement worden echter gemengd tot een vrijstromende substantie en worden aangebracht met behulp van voegmiddelpompen/ wormpompen.

Gerelateerde berichten

vloer,woonkamer

3 moderne vloeren voor in je nieuwe woning

De meeste mensen die een nieuwe woning betrekken, willen graag één en ander aanpassen. Of het nu gaat om een nieuwe kleur op de muren of een...

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden