Makelaarhulst

De concurrentie vooruit met BIM.

De concurrentie vooruit met BIM.

Geplaatst op

De kans bestaat dat je nog niet eerder van BIM hebt gehoord, hoewel er steeds meer gebruik van gemaakt wordt. BIM staat voor Building Information Modelling. Het biedt de kans om de cyclus van een gebouw of bouwproject bij te houden. Sinds april 2016 eist de Engelse overheid dat alle bouwbedrijven BIM level 2 gerectificeerd moeten zijn om deel te nemen aan aanbestedingen voor overheidsopdrachten.

Efficiënte processen

Het systeem is er op gericht om alle elementen samen te brengen die deel uitmaken van een project die zich in de ontwikkelingsfase bevindt. Gedeelde kennis en een verhoogde transparantie worden gecreëerd vanaf de opdrachtgever tot aan de aannemers en specialisten. Het gaat verder dan de plannings- en ontwerpfase, omdat er gebruik gemaakt wordt van driedimensionale digitale modellen. Daarnaast biedt BIM een reeks processen en normen aan voor het beheer van informatie door samenwerking in een virtuele bouwomgeving. De hele keten kan op die manier effectief en efficiënt communiceren én coördineren.

Veiligheid voorop

Omdat informatie nauwkeurig wordt verzameld op basis van tekeningen en specificaties die tot de gebruikte materialen en metingen rijken, kunnen problemen in de gehele supply chain opgemerkt en voorkomen worden. De informatie blijft integraal beschikbaar tijdens het gele bouwproject, waardoor de samenwerking positief wordt beïnvloed. Om die reden is er minder kans op miscommunicatie en is er dus ook minder onzekerheid. Uiteindelijk is het resultaat een betere arboveiligheid voor alle betrokkenen.

De verschillende BIM niveaus.

Uiteindelijk zijn er vier niveaus binnen de BIM maturity. Het uitgangspunt is dat je van het niveau 0, de situatie waarin de informatie een tweedimensionale benadering is, naar niveau 3 gaat. Op het moment is niveau 3 nog niet gedefinieerd. Niveau 2 is de situatie waarin alle partijen gebruik maken van hun eigen 3D-CAD modellen en geen gemeenschappelijk model. De samenwerking vind plaats door ontwerp- en constructiegegevens die één bestandsformaat gebruikt en gecommuniceerd worden. Tot slot wordt een gemeenschappelijk model gemaakt, waarin iedereen gedeelde data kan combineren met eigen data om op die manier de juiste controles uit te voeren. Wanneer er meer informatie beschikbaar is over het nog te definiëren niveau 3, zal dit terug te vinden zijn op de website.

Gerelateerde berichten

vloer,woonkamer

3 moderne vloeren voor in je nieuwe woning

De meeste mensen die een nieuwe woning betrekken, willen graag één en ander aanpassen. Of het nu gaat om een nieuwe kleur op de muren of een...

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden