WOZ is een afkorting voor Waardering Ontroerende Zaken. De WOZ waarde is ook wel de waarde van je woning. Ieder jaar zal de gemeente opnieuw deze waarde bepalen. Dat doet de gemeente niet alleen voor je woning, maar ook voor onder andere bedrijfspanden en stukken grond. Op basis van de WOZ waarde wordt bepaald hoe hoog bepaalde belastingen zullen zijn. Een voorbeeld daarvan is de rioolheffing. Heb jij het idee dat de WOZ waarde niet klopt, dan kun je WOZ waarde bezwaar maken. Ben jij benieuwd naar hoe dat moet? Dan is het aan te raden om verder te lezen. Hieronder beschrijven we welke stappen je moet nemen.

Maak op tijd bezwaar tegen de WOZ waarde

Zie je dat de WOZ waarde van je woning niet lijkt te kloppen? Dan is het belangrijk om op tijd bezwaar te maken. Doe dat binnen zes weken. Je kunt zowel bezwaar maken als je de geschatte waarde te hoog als te laag vindt. Om te beginnen is het verstandig om de gemeente te bellen. Bij veel gemeentes is het op die manier al mogelijk om bezwaar tegen de WOZ waarde te maken. Bij het WOZ bezwaar dien je wel de juiste argumenten aan te voeren. Om die reden is het van belang om je vooraf wel even in te lezen.

Als bellen niet lukt

Lukt het bij jouw gemeente niet om telefonisch bezwaar tegen de WOZ waarde te maken? Dan is het beter om even te mailen. Nadat je bezwaar hebt gemaakt, zal de gemeente een uitspraak doen. De gemeente zal het bezwaar afwijzen of accepteren. Dat kan overigens ook gedeeltelijk. De gemeente heeft altijd tot het eind van het jaar om een uitspraak te doen. Alleen als je het bezwaar tegen de WOZ waarde aan het eind van het jaar indient, heeft de gemeente altijd minimaal zes weken. Dit kan de gemeente nog eens met zes weken verlengen, mits de gemeente je daarover informeert.

Ga goed na welke argumenten je kunt gebruiken

Als je bezwaar tegen de WOZ waarde wilt maken, dan is het dus wel van belang dat je goede argumenten hebt. Op het internet kun je veel voorbeeldbrieven vinden. Zo krijg je al een beter beeld van hoe je de brief moet opstellen. Uiteraard zijn de argumenten voor je bezwaar ook afhankelijk van je specifieke situatie. Laat bijvoorbeeld een taxateur naar de woning kijken om een goed beeld te krijgen van de waarde.

Hulp bij het indienen van het bezwaar

Het is ook mogelijk om hulp te vragen bij het indienen van het bezwaar. Dat zal niet gratis zijn, maar in veel gevallen is het wel de moeite waard. Zeker als dat het verschil maakt tussen afwijzing en goedkeuring van het bezwaar. Een externe partij kan je helpen bij het opstellen van de argumenten. Bovendien helpt deze partij je bij het indienen van de bezwaarbrief. Uiteindelijk kan dit dus zeker de moeite waard zijn, mits je ook voor de juiste partij kiest.

Kijk ook eens op Bezwaarmaker.nl.