Makelaarhulst

Belangrijke informatie voor het gebruiken van een kadastrale kaart

Belangrijke informatie voor het gebruiken van een kadastrale kaart

Geplaatst op

Wil je je huis verbouwen? Weten waar de grens van je huis ligt? Of simpelweg meer informatie over het terrein van je huis weten? Door een kadastrale kaart te gebruiken ontdek je meer informatie over je leefomgeving. In dit artikel lees je wat een kadastrale kaart is en wanneer het goed te pas komt.

Wat is een kadastrale kaart?

Wanneer je een kadastrale kaart bestelt krijg je twee uittreksels, waardoor je meteen ziet hoe een gebouw (bijvoorbeeld een kantoorpand of een huis) ligt ten opzichte van de rest van de omgeving. Zo weet je snel hoe de grenzen van de omgeving lopen. Hierdoor is een kadastrale kaart een handig hulpmiddel voor je verbouwing of een tuinontwerp.

Als je een kadastrale kaart bestelt krijg je verschillende informatie. Zo lees je bijvoorbeeld de perceelnummers. Dit is een gebied waarvan het Kadaster de grenzen heeft bepaald. Ieder afgebakende ruimte heeft een eigen nummer. In het kadastrale kaart lees je dus de vastgestelde grenzen, de omliggende ruimte en alle straatnamen.

Waar vind je een kadastrale kaart?

Je hebt verschillende websites waar je de kadastrale gegevens kunt vinden. Op kadastralekaart.com, kadasterdata.nl en simpelweg kadaster.nl vind je gemakkelijk alle informatie over het Kadaster.

Hoe wordt de erfgrens bepaald?

De grenzen van elk perceel wordt vastgesteld. De grenzen die bepaald zijn worden vastgelegd in registers, die dus verkrijgbaar zijn op bijvoorbeeld kadasterdata.nl en kadastralekaart.nl. Al deze gegevens worden vervolgens in een rapport verzameld. Indien je het wenst kan je deze gegevens per post ontvangen. Aan deze gegevens kunnen rechten worden ontleend. Zolang je eigenaar bent van een bepaald stuk grond mag je, met toestemming van de gemeente, bouwen op jouw stuk grond.

In bepaalde gevallen kan het zo zijn dat je niet voldoende informatie hebt aan een kadastrale kaart. In dat geval biedt de grensreconstructie uitkomst. In dit geval komen gediplomeerde landmeters langs om alle knelpunten te meten. Binnen twee weken is het al mogelijk om een meting uit te voeren.

Heb je als kennis over het meten van een stuk land? In dat geval zou je een Veldwerk kunnen bestellen. Hierbij ontvang je een schets van de meetgegevens van de grenzen. Doordat het Veldwerk niet op schaal is moet je zelf de coördinaten en meetcijfers berekenen.

In welke gevallen is het raadzaam om een kadastrale kaart te raadplegen?

Een kadastrale kaart is verstandig om te gebruiken als je een woning wilt kopen of verkopen. Als je overweegt om te verhuizen krijg je met een kadastrale kaart een goed beeld van de omgeving.

Verder krijg je een goed beeld hoe de grenzen lopen. Als je bijvoorbeeld besluit om een tuinhuis in je woning te bouwen is het goed om te weten in welk gebied dit mogelijk is.

Kortom, een kadastrale kaart is een aantoonbaar bewijs over de grenzen van de Nederlandse gebieden. De twee uittreksels die je ontvangt vormen een bewijs voor de grenzen die bepaald zijn. Hierdoor weet je al snel hoe je omgeving eruit ziet, of je wel of niet een grote schuur kan bouwen en wie de eigenaar is van het gebied. Een kadastrale kaart is dus zeker handig!

Gerelateerde berichten

vloer,woonkamer

3 moderne vloeren voor in je nieuwe woning

De meeste mensen die een nieuwe woning betrekken, willen graag één en ander aanpassen. Of het nu gaat om een nieuwe kleur op de muren of een...

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden