Makelaarhulst

Wat zijn de toepassingen van laminaat en welke soorten zijn er?

laminaat

Wat zijn de toepassingen van laminaat en welke soorten zijn er?

Geplaatst op

Bij het zoeken naar een geschikte vloer van je woning zie je soms door de laminaatvloeren het parketbos niet meer. Geen nood! Wij zijn in de wereld van de laminaat-, PVC en Parketvloeren gedoken om je keuzestress te verminderen. Dat is wat wij graag doen!

Waaruit bestaat laminaat?

Laminaat bestaat uit verschillende laagjes van diverse materialen en is daarmee wat we noemen een composietplaatmateriaal. Meestal bestaat laminaat uit 3 tot 4 lagen: melanine als kunststof onderlaag, een drager van op elkaar geperste houtvezels die door middel van harsen met elkaar verbonden zijn, een laagje papier (vaak met een afbeelding van houtstructuur erop) en een kunststof toplaag bovenop die versterkt is met aluminiumoxide.

Welke soorten laminaat zijn er?

Er bestaan 4 soorten laminaat waarbij de toplaag een belangrijke onderscheidingsfactor is. Een toplaag kan van hogere of lagere kwaliteit zijn waardoor het laminaat slijtvaster of minder slijtvast is. Hoe onderscheiden de verschillende soorten laminaat zich:

1 HPL laminaat (High Pressured Laminate): de toplaag bestaat hier uit meerdere melaminelagen die afzonderlijk geperst worden. De vloer is hierdoor slijtvaster.

2 DPL (Direct Pressed Laminate): precies zoals boven wordt aangegeven. De vloer is minder slijtvast dan vloer 1.

  1. CPL (Continious Pressed Laminate): de toplaag is dunner dan bij vloer 2. Daarnaast is de productie methode anders, want de toplaag wordt vanaf een rol aangebracht. Het voordeel hiervan is dat het productieproces door kan blijven lopen.
  2. DPL (Direct Laminate Printing): er is geen bedrukte papieren laag. De draagplaat wordt wel bedrukt en afgewerkt met een bovenlaag.

Wat zijn de verschillen tussen laminaat, pvc en parket?

Er zijn een aantal verschillen te benoemen tussen laminaat, pvc en parket. Deze nemen we hieronder even kort met je door.

Materiaal

Een pvc-vloer is gemaakt van kunststof; toch lijkt dit soort vloeren door hun design erg veel op een houten vloer. Een pvc-vloer is doorgaans zo’n 3 millimeter dik en gemaakt uit een stuk. Een laminaatvloer daarentegen, zo weten we, is gemaakt uit verschillende lagen. Vaak is de toplaag van kunststof, maar er zijn ook houtvezels in verwerkt.

Prijs

Er is een duidelijk prijsverschil te zien tussen laminaat en pvc: laminaat is al te koop vanaf €5,95,- terwijl pvc vanaf €15,- per vierkante meter te verkrijgen is.

Onderhoud

Als het gaat om het onderhoud van je vloer ben je sneller klaar met een pvc-vloer, deze is eenvoudig te dweilen, te stofzuigen of te bezemen. Verder heeft deze geen onderhoud nodig. Laminaat kun je beter met een vochtige doek afnemen, deze moet dan goed uitgewrongen zijn.

Montage van de vloer

PVC-vloeren komen in twee varianten: de klik-vloer en de vloer die je moet lijmen. Een klik pvc-vloer is gemakkelijk zelf te leggen, voor de lijm variant raden we een expert aan. Bij de montage van deze vloer steekt het namelijk veel nauwer of de ondergrond wel egaal is of niet. Een laminaatvloer kan gemakkelijker zelf gemonteerd worden. Natuurlijk is de hulp van een expert hier ook handig, al was het maar om dat deze professionals meestal meer ervaren zijn in het leggen ervan.

Hoe verschillen pvc en laminaat van parket?

De verschillen tussen pvc en laminaat liggen niet zo gek veel uit elkaar, maar hoe verschillen ze van parket?

Materiaal

Parketvloeren bestaan uit verschillende houtsoorten. De toplaag is van kunststof, net zoals bij laminaat, dit geeft krasbestendigheid aan de vloer. Juist deze bovenlaag geeft de kwaliteit van de parketvloer aan, hoe dikker deze laag hoe beter de kwaliteit van de vloer.

Prijs

Een parketvloer is te verkrijgen vanaf €30,- tot €60,- per vierkante meter. Dat ligt dus aanzienlijk hoger in vergelijking met een pvc- of laminaatvloer.

Onderhoud

Een parketvloer vraagt om onderhoud en is kwetsbaarder dan pvc of laminaat. Vocht trekt er snel in en vlekken zijn als ze te lang zitten niet goed meer te verwijderen. Een parketvloer moet frequent behandeld worden om deze mooi te houden.

Montage van de parketvloer

Een pvc- of laminaatvloer kun je zelf leggen, bij een parketvloer raden wij het af dit zelf te doen. Het procedé om deze vloer te leggen is lastiger, zo wordt de parketvloer gelijmd of vastgespijkerd aan de ondervloer. Als je de vloer zwevend legt, zonder dat deze vastzit, dan wordt deze meestal niet helemaal vlak. Dan blijft er tevens beweging in de vloer zitten, wat voor inzakkingen van de vloer kan leiden. Vooral bij oudere huizen komt het voor dat ondervloeren niet egaal zijn, waardoor er kuilen in de parketvloer kunnen ontstaan. Het grote voordeel van parket is dat het, wanneer het goed verzorgd wordt, een leven lang mee kan gaan. Laminaat en pvc zijn minder slijtvast dan parket en kunnen niet gerenoveerd worden. Na verloop van tijd zal de pvc- of laminaatvloer vervangen moeten worden, hoewel deze ook een behoorlijke tijd mee kan gaan en een stuk goedkoper is dan parket.

Conclusie

PVC en laminaat zijn gemakkelijk in het onderhoud, eenvoudig te leggen en relatief goedkoop. Parket is duurder, moeilijker te leggen, maar gaat met meer onderhoud langer mee dan de andere vloeren.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden