Een Vereniging van Eigenaren (VvE) is een vereniging die zich bezig houdt met het beheer en onderhoud van gebouwen. Eigenaren van appartementen zijn allen lid van dezelfde VvE. Er worden zo nu en dan externe partijen ingehuurd om taken te voldoen. Dit artikel geeft je meer informatie over VvE beheer.

Wat doet een VvE beheerder precies?

De leden van de vergadering bepalen de taken. De VvE is vrij om te bepalen wat deze taken precies zijn. Vaak komen taken naar voren als het doen van de administratie, het regelen van de financiën waaronder incasso en servicekosten. Deze taken vallen onder het financieel beheer en zijn een belangrijk aspect binnen het VvE. Het technisch onderhoud zorgt ervoor dat het onderhoud geregeld wordt en bijgehouden. Ook het afsluiten en het bijhouden van verzekeringen zijn taken binnen het VvE beheer.

Uit welke organen bestaat het VvE beheer?

VvE beheer bestaat uit een aantal organen en de eerste daarvan omvat de vergaderingen. Dit wordt ook wel ALV genoemd en de voorzitter van het VvE bestuur valt onder de voorzitter en een kascommissie. Ook kun je de term administrateur tegenkomen en dit is een oude term voor bestuur.

VvE beheer en certificatie

In Nederland zijn er organisatie die zorg dragen voor het certificeren van VvE beheerders. SKW is hier een voorbeeld van echter geeft een certificaat geen zekerheid op het vinden van een beheerder die bij je eventuele wensen past. Het certificaat geeft wel een stukje zekerheid voor interne processen. Een gecertificeerde VvE is dus geen must maar het kan wel goed uitpakken voor de diverse interne processen.

Welke verzekeringen zijn verplicht of aanraders voor een VvE?

Er zijn diverse verzekeringen voor een VvE en deze zijn niet allemaal verplicht. Een opstalverzekering is een mogelijkheid en hierbij kan een appartementenclausule worden opgenomen. Deze clausule maakt het mogelijk om schade te verhalen op een eventuele eigenaar. De verzekeraar mag in dit geval niet weigeren om de schadevergoeding uit te keren. Het is goed om te bekijken of glas is meeverzekerd want dit is niet altijd het geval. In de meeste gevallen moet het VvE beheer alsnog een aparte glasverzekering afsluiten.

Een opstalverzekering en een aansprakelijkheidsverzekering zijn verplicht. Hierbij wordt de schade gedekt in diverse uiteenlopende situaties. Een aansprakelijkheidsverzekering voor bestuurders en een rechtsbijstandverzekering zijn geen verplichting maar wel aan te raden. Hierbij ben je verzekerd als er schade ontstaat door een bestuurder. Als er een juridisch conflict ontstaat biedt een rechtsbijstandverzekering oplossingen.

Bron: 123vrijwonen.nl