Makelaarhulst

Wanneer moet jouw kind van een peuterbed naar een groot bed verhuizen

Wanneer moet jouw kind van een peuterbed naar een groot bed verhuizen

Geplaatst op

Hoe weet je wanneer je kind te groot is voor zijn of haar peuterbed en klaar is om in een groot kinderbed te slapen? Wanneer kinderen deze overgang maken, kan het vaak intimiderend zijn voor zowel ouders als kind. Kinderen hebben de neiging om zich te hechten aan hun omgeving, vooral als het iets is wat ze al zo lang als ze zich kunnen herinneren kennen. Jouw kleintje heeft misschien een sterke drang om in zijn peuterbed te blijven liggen en staat erop om er in te slapen, zelfs als je denkt dat het tijd is dat ze eruit komen.

Geen twee kinderen zijn echter hetzelfde, dus we hebben in deze blog de belangrijkste signalen opgesomd dat je kleintje uit zijn of haar peuterbedje is gegroeid en nu een groot kinderbed nodig heeft. Misschien kun je onze voorgestelde tips uitproberen voordat je de overstap maakt – we begrijpen dat het een belangrijke mijlpaal is voor je en jouw kind.

Wanneer zijn kinderen klaar om hun peuterbed te verlaten?

Er is al een sterke aanwijzing in de naam ‘peuterbed’, maar als algemene richtlijn worden deze bedden gebruikt door kinderen vanaf de leeftijd van 12 maanden tot ongeveer 4 jaar. De overgang naar een groter kinderbed begint rond de leeftijd van 5 jaar. Maar omdat elk kind anders is, zullen ouders vaak instinctief weten wanneer de tijd rijp is voor hun kleintje om te verhuizen. Hier zijn nog enkele andere signalen dat hun peuterbed niet meer nodig is:

  • Ze vragen om een groter bed. Dit is waarschijnlijker bij kinderen met een oudere broer of zus, omdat ze de neiging hebben het gedrag van hun grote broer of zus na te bootsen.
  • Klagen ze dat ze zich ongemakkelijk voelen? Ziet het er naar uit dat ze plotseling de lengte of breedte van hun peuterbed zijn ontgroeid? Controleer de richtlijnen van de fabrikant van het peuterbed – vaak zijn deze bedden gebouwd met bepaalde hoogte- en gewichtslimieten. Een groeispurt is iets waar je nou eenmaal niet omheen kunt.
  • Zijn de verhoogde zijkanten meer een belemmering dan een hulp? Naarmate jouw kind ouder wordt, heeft het de verhoogde zijwanden van het peuterbed niet meer nodig. Als ze niet meer comfortabel en gemakkelijk in en uit bed kunnen stappen, is dat een teken dat ze klaar zijn om in een meer volwassen bed te gaan liggen.

Hoe kies je een veilig nieuw bed?

Hoewel dit een spannende tijd is voor jouw kleintje, brengt een groter bed wel enige risico’s met zich mee als het gaat om de veiligheid. Natuurlijk wil je weten dat je een veilig nieuw bed kiest. Je kunt bijvoorbeeld afneembare zijhekken of een bedbeveiliging kopen, totdat ze echt gewend zijn aan hun grote bed. 

Ook kun je ook een dik hoogpolig kleed plaatsen naast de kant waar ze in en uit bed stappen – dit zal ze opvangen als ze ’s nachts per ongeluk een tuimeling nemen terwijl ze aan hun nieuwe bed wennen. We raden je ook aan om te controleren of je de juiste maat matras gebruikt voor hun nieuwe bed, zodat ze op een stabiel oppervlak slapen.

Welk type bed koop je?

Je kunt kiezen uit verschillende soorten grote kinderbedden zodra jouw kind klaar is om het peuterbed te verlaten. Als je op zoek bent naar een bed met opbergruimte, zijn er bedframes met lades die handig kunnen zijn om pyjama’s, boeken, speelgoed en andere spulletjes uit het zicht te houden.

Stapelbedden zijn een voor de hand liggende keuze voor broers en zussen, terwijl hoogslapers en middenslapers een meer persoonlijk tintje geven met een scala aan opbergmogelijkheden, plus studeer- of speelruimte.

Wat moet je nog meer overwegen?

Het is de moeite waard om rekening te houden met de wensen van jouw kind bij het maken van een keuze voor een hun nieuwe bed. Het is goed om ze te betrekken bij de keuze van hun nieuwe bed, want het houdt ze bezig en maakt het leuk om er in te slapen. Hoe gelukkiger ze zijn, hoe waarschijnlijker het is dat de overgang soepel verloopt.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden