Om geluidsoverlast te verminderen en verschillende verdiepingen beter te isoleren tegen geluid kun je gebruik maken van akoestische plafondtegels. Het zoeken naar een geschikte tegel was altijd een enorme klus, omdat de keuze werd bepaald door de toepassing. De ene tegel isoleert bijvoorbeeld beter als er geen verdieping boven het plafond zit en andere tegels juist als er wel een verdieping boven zit. Dankzij akoestische spray wordt de keuze een stuk eenvoudiger.

Wat is akoestische spray?

Door een plafond of muur te laten bewerken met akoestisch spuitwerk wordt de akoestiek in een ruimte snel verbetert. De spray droogt snel waarna je het verschil direct zal merken: geluid wordt beter geabsorbeerd, nagalm verminderd en de verstaanbaarheid verbeterd.

Akoestisch spuit- of plaatwerk is niet alleen aan te raden wanneer je geluidsoverdracht tussen verdiepingen wilt blokkeren, maar dus ook tussen kamers.

Hoe effectief is het?

De effectiviteit van akoestische spray wordt bepaald door de dikte waarop het wordt aangebracht en de gekozen structuur. Een dikke laag spuitwerk absorbeert bijvoorbeeld meer geluid en een korrelige structuur is effectiever dan een gladde structuur. Welke dikte en structuur het best is verschilt per situatie. Neem contact op met een specialist om te weten te komen welk akoestisch plafond of muur in uw pand het meest geschikt is.

De demping en absorptie hangt dus af van de geluidsreducerende eigenschappen van het materiaal. Deze akoestische eigenschappen worden gemeten met de plafondverzwakkingsklasse (CAC) en de geluiddempingscoëfficiënt (NRC). De CAC meet hoe goed de spray de overdracht van geluid blokkeert. Tegenwoordig is er al spray wat geluid tot 80% absorbeert.

Ook op bestaande constructies

Vrijwel ieder plafond is geluidsisolerend te maken met akoestische spray. Bestaande plafonds zijn bijvoorbeeld te voorzien van een extra laag die geluid absorbeert. Spuitwerk is namelijk naadloos aan te brengen op bestaande constructies. Tegenwoordig vind je akoestische plafonds en muren dan ook niet alleen meer in grote publieke ruimtes, maar steeds vaker eveneens in restaurants, casino’s, sportscholen, winkels en hotels.