Makelaarhulst

Huiszwam: voorkomen of genezen

Huiszwam: voorkomen of genezen

Geplaatst op

Voor veel mensen is het woord huiszwam iets dat nare herinneringen naar boven brengt. In deze blog leggen we uit waarom dat zo is en wat je er aan kunt doen om een kennismaking met huiszwam te voorkomen. Lees snel verder in deze blog om te ontdekken hoe dit verhaal in elkaar steekt. 

Lees ook onze andere blogs, want het is belangrijk dat je de juiste informatie hebt omtrent wonen, woningen kopen of aankopen. We houden je op de hoogte van verschillende interessante onderwerpen zodat je altijd op de hoogte bent. 

Wat is huiszwam? 

Wanneer bespreken over huiszwam, dan gaat het over een schimmel die bijzonder gevaarlijk is voor hout. Het organisme leeft van hout en tast het aan. Houten constructies in je huis zijn dus een lekker hapje voor huiszwam. Je komt huiszwam tegen in bijvoorbeeld de balken op zolder of de houten vloeren van je woning.

Wat doet huiszwam?

De huiszwam leeft van het houdt dat in je woning gebruikt is om bepaalde structuren te vormen en om te verstevigen. Wanneer de huiszwam erin gaat zitten dan wordt het hout aangetast en op den duur in die mate dat het niet meer de verstevigende functie kan vervullen. Het hout gaat dus helemaal kapot. Je zou kunnen zeggen dat de huiszwam het hout van je huis op eet. 

Hoe voorkom ik huiszwam? 

Voorkomen is beter dan genezen, daarom rijden we je aan om huis van zoveel mogelijk te voorkomen. Dit kun je doen door: goed te isoleren, uitstekend te ventileren, te zorgen dat er voldoende licht in huis is, eventuele vochtproblemen direct aanpakken, wanneer de luchtvochtigheid te groot is in je woning deze naar beneden brengen (dit kun je doen door middel van een apparaat dat vochtigheid uit je woning haalt), niet je woning te hoog verwarmen en zorg ervoor dat er geen naaldhout of loofhout in huis is, met name als het gaat over de dragende constructies en vloeren. 

Hoe kom ik van huiszwam af? 

Wanneer je het niet hebt kunnen voorkomen, dan is het nodig om huiszwam te laten verwijderen door een specialistisch bedrijf. Het gaat dan om een flinke sanering van de woning waarbij al het hout dat aangetast is door de zwarm weggehaald wordt. En dat niet alleen, bijvoorbeeld de kruipruimte onder een vloer die aangetast is door huiszwam moet wel tot zo’n 10 cm uitgegraven worden om te zorgen dat de sporen niet weer inhoud opnieuw gaan aantasten. Ook zijn er chemische middelen nodig om eventuele achtergebleven delen van de zwam de doden. Natuurlijk, in het geval van een vloer is het in vele gevallen mogelijk om niet weer een houten vloer te nemen, maar bijvoorbeeld een betonvloer en daaroverheen een gietvloer te maken. Daar kan geen zwam tegenop. 

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden