Rieten daken zijn mooi, maar ze moeten wel goed onderhouden worden om lang mee te gaan en je de beste isolatie te geven. Als je dak is voorzien van riet door een goed gekwalificeerde professional, is de kans groot dat er geen frequent onderhoud nodig is. Als je dak door een goed gekwalificeerde vakman is voorzien van rieten dakbedekking, is de kans groot dat er helemaal geen frequent onderhoud nodig is. Als je echter net een huis hebt gekocht en het heeft een rieten dak, is het verstandig om meteen vast te stellen in welke staat het zich bevindt.

Inspectie

Kijk eens naar het riet en als je eenmaal hebt gezien hoe het is, kun je een onderhoudsschema uitwerken. Als het dak een beetje rommelig is, ga er dan niet automatisch van uit dat het opnieuw moet worden bekeken. De andere veel voorkomende misvatting, is ervan uit te gaan dat het in goede staat is als het er netjes en dik uitziet. Riet dat er dun uitziet is ook niet noodzakelijkerwijs slecht riet. Vooraleer iets te doen, laat je een gerespecteerd bedrijf langskomen en geef je een idee van de staat waarin het rieten dak zich bevindt en of er iets gedaan moet worden. Als je eenmaal het riet aan de buitenkant hebt geïnspecteerd, is het belangrijk om naar de onderkant van het dak te kijken en alle dakspanten te controleren. Af en toe kunnen de kleinere dakspanten gebroken of verrot zijn. Wees niet gealarmeerd want dit is relatief eenvoudig te repareren – de meeste kunnen van onderaf worden vervangen zonder het riet te verstoren. Controleer ook de aanaarding en zorg ervoor dat de glasvezel- of betonbekleding in goede staat is. Ervan uitgaande dat een rieten dak in goede staat is als het er netjes, dik en netjes uitziet, is een veel voorkomende misvatting.

Kleine dieren en vogels

Vaak zul je zien dat vogels en andere buitendieren gaten maken in het riet of er daadwerkelijk in of onder de top van het riet leven. Dit probleem kan worden opgelost met netten. Laat niemand, behalve een ervaren rietdekker, dit werk doen.

Veranderingen

Als je eenmaal hebt bepaald wat er gedaan moet worden om je rieten dak in topconditie te krijgen, krijgt je een offerte van een ervaren rietdekker en kun je aan de slag. Als de offerte je budget heeft overschreden, kan de rietdekker je vertellen wat er direct gedaan moet worden en wat er in een later stadium gedaan kan worden. De levensduur van je rieten dak kan aanzienlijk worden verlengd door op het juiste moment een goede reparatie uit te voeren.