Wie zou niet in het hartje Amsterdam willen wonen? Iedereen toch?! Maar kies je dan voor een koop of huurwoning in Amsterdam? Natuurlijk kan je bij een makelaar in Amsterdam terecht voor zowel een huurwoning als een koopwoning, maar wat is nou de beste keuze voor jou en wat is handig? Elk jaar stijgen de huurprijzen met een hoger percentage dan dat de vraagprijs van koophuizen stijft. Natuurlijk betaal je in Amsterdam veel meer dan in een kleinere stad. Naast dat de vraagprijzen van koophuizen minder hard stijgen, is de hypotheekrente erg laag, waardoor de totale maandlasten lager kunnen zijn dan die van een huurder.Lees verder om erachter te komen.

Een huurwoning

De voordelen

Het fijne van een huurwoning is wel de flexibiliteit. Als jij denkt dat je ergens niet langer dan vijf jaar gaat wonen, kun je beter gaan huren dan een huis kopen. Het fijne van een huurwoning is dat je altijd je huur op kan zeggen en dat je zo ergens anders kan gaan wonen. Verder heb je nooit plotselinge kosten, de maandlasten zullen hetzelfde blijven. Als je ontslagen wordt, dan is het prettig dat je niet met een hypotheek zit die je niet meer kan betalen.

De nadelen

Een betaalbare huurwoning is moeilijk te vinden, vaak stijgt elk jaar de huur van de huurwoningen in Amsterdam. De grens tussen sociale huur en gewone huur is erg groot waardoor je soms net naast de vijver vist. Je kan net te veel verdienen om in aanmerking te komen voor sociale huur, maar je verdient niet genoeg om zelfstandig is te kunnen huren. Daarnaast is verbouwen in een huurwoning niet altijd mogelijk. Vraag dit voor de zekerheid na bij de verhuurmakelaar.

Een koopwoning

De voordelen

Als je een huis koopt heb je meer keuze dan een wanneer je kijkt voor een huurwoning. Verder kun je natuurlijk ook eisen stellen aan bijvoorbeeld de woningindeling. Een groot voordeel van een woning kopen is dat je geld investeert in je eigen vermogen. Waar maandelijkse huurkosten op gaan naar een huis baas of instantie, is het bedrag dat je kwijt bent aan hypotheek (exclusief de rente) geld dat je stopt in eigen vermogen. Het komt er eigenlijk op neer dat het huis langzaam jouw eigendom wordt. Wanneer je de volledige hypotheek hebt afgelost zal bij verkoop het volledige bedrag voor jouw zijn. Het geld voor een huurwoning ben je dus kwijt, maar het geld van een hypotheek krijg je terug wanneer je je huis verkoopt.

De nadelen

Er komen veel meer verantwoordelijkheden kijken bij het kopen van een huis. Naast dat je verantwoordelijk bent voor de hypotheek, heb je geen vereniging waar je op kan terugvallen. Een risico van een hypotheek is dat wanneer je in inkomen achteruit gaat de mogelijkheid bestaat dat je niet langer de maandelijkse hypotheeklasten kan dragen. Dit kan problemen veroorzaken wanneer je jouw koopwoning voor minder verkoopt dan dat je het zelf gekocht hebt, je blijft dan met een restschuld achter. Verder kan je bij lekkage of andere gebreken geen beroep doen op een vereniging, deze kosten zijn voor eigen portemonnee.

 

Kortom, genoeg voor en nadelen voor zowel koop als huur woningen. Heb je na het lezen nog vragen over wat voor jou de beste optie is, neem dan contact op met een verhuurmakelaar in Amsterdam.