Biomassa. Is dat nou duurzaam of niet? Het is een van de energievormen waarover vaak onduidelijkheid bestaat en regelmatig discussie gevoerd wordt. Wellicht ben je op zoek naar groene stroom en twijfel je of biomassa wel een duurzame bron is? Bij het winnen van energie uit biomassa wordt organisch materiaal verbrand. In die zin is het duurzaam, want het is afkomstig van een onuitputtelijke bron. Maar er is meer. Lees snel verder of start direct met overstappen naar een groene energieleverancier!

Energie uit organisch materiaal

Er worden verschillende materialen gebruikt om energie uit op te wekken, zoals groente-, fruit en tuinafval, hout, mest, rioolslib en plantaardige olie. Vaak dient de biomassa eerst tot een biobrandstof vergast of vergist te worden. De energie die vrijkomt in de vorm van warmte, kan vervolgens onder meer gebruikt worden om stroom mee op te wekken, gebouwen mee te verwarmen en auto’s te laten rijden. Ook in Nederland heeft biomassa een groot aandeel in de verbruikte (duurzame) energie.

Groene energie vergelijken

Wil je zelf als energieconsument graag groene energie afnemen? Dan kun je de ene groene energieleverancier vergelijken met de andere, of juist met grijze energieleveranciers. Dat kan eenvoudig met behulp van vergelijkingswebsites. Met deze handige online platforms heb je binnen een mum van tijd de groenste en eventueel de goedkoopste energieleverancier voor jouw huishouden gevonden!

Discussie over biomassa

In het algemeen wordt biomassa gezien als groene energie, de bron is immers hernieuwbaar. Anders dan bij fossiele brandstoffen, groeien de bronnen van biomassa weer aan. En het voordeel van die aangroei is dat daarmee ook weer kooldioxide uit de lucht gehaald wordt, dankzij de planten die koolstof vastleggen in hun weefsels en zuurstof uitademen. Het is echter belangrijk om te realiseren dat bio-energie niet bij definitie klimaatneutraal is. Het kan soms zelfs juist meer aan klimaatverandering bijdragen dan fossiele brandstoffen. Onder meer het landgebruik is van belang, want als energiegewassen bijvoorbeeld bos verdringen, komen er aanzienlijke hoeveelheden koolstof vrij uit de bodem. Bovendien kunnen energiegewassen de productie van voedsel in de weg zitten.

Stimulering ontwikkeling bio-energie vanuit de overheid

De overheid stimuleert de ontwikkeling van biomassa voor verschillende toepassingen. Hierbij kun je denken aan energieopwekking door verbranding of een biobased economy. Bedrijven en (non-)profit instellingen die hernieuwbare energie gaan produceren, kunnen gebruikmaken van de subsidie Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE). Met deze subsidie stimuleert het ministerie van Econmische Zaken en Klimaat de ontwikkeling van een duurzame energievoorziening in Nederland. Duurzame energie is niet alleen beter voor het milieu, het maakt ons land ook minder afhankelijk van fossiele brandstoffen en het is goed voor onze economie.